Alucra Haber 28 – Son Haberler – Giresun

Alucra Haber 28 – Alucra Giresun

 

5D2AC6A8 C01C 437E B3C8 9675F72A8234 Alucra, Alucra Gazetesi, Alucra Haberleri

Giresun ilinin doğusunda yer alan Alucra, Karadeniz’in eşsiz doğal güzelliklerine sahip gözde ilçelerinden biridir. Tarihi ve kültürel zenginlikleri, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi ve sosyal yaşamıyla Alucra, keşfedilmeyi bekleyen bir yerdir. Alucra, Giresun’a 147 km, Gümüşhane’ye 146 km, Erzincan’a 162 km uzaklıktadır.

Tarihi:

Alucra’nın tarihi,

Alucra‘nın yerleşim tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır. Kimmerler, İskitler, Persler, Medler, Romalılar ve Bizanslılar bölgede hakimiyet kurmuşlardır.

MS 391 yılında Alucra Orta Asya’dan gelen Peçenek ve Kıpçak Türklerinin istilasına uğramış, 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır. 8. yüzyılda ise Maveraünnehirden gelen Oğuzlar, Türkmenler;, Çakmak, Koman, Çamoluk bölgelerine yerleşmişlerdir.

1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Alucra ve çevresi Türkmen beyi Kuşluhan Bey tarafından fethedilmiş, merkezi Trabzon’da olan Danişmendliler Beyliği’nin idaresine verilmiştir. Bölge, Mengücekliler  ile Bizans arasında bu dönemlerde birkaç kez el değiştirmiştir.

Osmanoğulları Anadolu’da birliği kurunca, Alucra da bu beyliğe katılmıştır. Bir dönem Türkmen Uzun Hasan önderliğinde Akkoyunlular Alucra’yı kendi topraklarına kattılar. Ancak Fatih Sultan Mehmed bu bölgeye sefer düzenleyerek geri aldı. Otlukbeli Muharebesi’nden sonra da Alucra tamamen Osmanlı idaresinde kalmış oldu.

Aluç ağacının çok olması dolayısıyla bu dönemde ismini aldığı varsayılmaktadır. Başka bir rivayete göre de Fatih Sultan Mehmed, Şebinkarahisar’da iken elini Alucra’ya uzatarak “el-ücrâ” (ücra yer) diye söylediği rivayet edilir.

Anadolu’da çıkan Celali İsyanları’ndan Alucra da etkilenmiştir. Bu bölgedeki isyancı Türkmenler Kuyucu Murat Paşa tarafından bastırılmıştır. Bağırsak Deresi ismi, karınları yarılarak suya atılanlar dolayısıyla verilmiştir.

I. Dünya Savaşı’nda Alucra‘da bir cephe oluşturulmuş, cephe komutanı Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak karargahını bugünkü Fevzi Çakmak ile Yeşilyurt köyleri bölgesinde kurmuştur. Yeşilyurt köyü Kurbaba Dağı civarında şehitlik mevcuttur.

Alucra Turistik Yerleri:

Alucra’da gezilecek birçok turistik yer bulunmaktadır. Bunların arasında en ünlüleri

  • Mayıs Deresi (Hayran Kaplıcaları): Aktepe köyü Belençayır mahallesinde bulunmaktadır.
  • Arda Boğazı: Arda köyü dönemecindedir.
  • Kamışlı Gözesi: Kamışlı köyündedir.
  • Seyd-i Bekir Türbesi :Doludere Köyü’ nde bulunmaktadır.
  • Seyyid Mahmud Çağırgan Veli Türbesi: Boyluca köyü içinde yer almaktadır.
  • Çağırgan Gülami Yak up Efendi Türbesi: Gürbulak köyü yukarı mahalle içinde yer almaktadır.
  • Seyyid Çağırgan İsmail Hakkı Veli Türbesi: Fevzi Çakmak köyü içinde yer almaktadır.
  • Kamışlı Kilisesi: Kamışlı köyündedir.
  • Sarı Dede Türbesi : İlçe merkezindeki Babapınar mahallesinde bulunmaktadır.
  • Çayır Göze: Karaağaç mahallesindedir.

Alucra Doğal Güzellikleri:

Alucra, doğal güzellikleri ile de ünlüdür. İlçede yer alan Gavur dağları ve bir çok yaylaları doğal güzellikleriyle öne çıkmaktadır.

Ekonomisi:

Alucra‘nın ekonomisi tarım, hayvancılık, ormancılık ve turizm gibi sektörlere dayanmaktadır. İlçede yer alan turistik yerler, turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca, yörenin tabii su kaynakları bakımından çok yetersiz olması da etkendir. Sulanabilir alanlarda fasulye, şeker pancarı, patates, kara lahana tarımı yapılmaktadır. Meyvecilik hemen hemen hiç yoktur.

Sosyal Yaşamı:

Alucra’ da düzenlenen Alucra Ekin Festivali ile yöresel yemekler, oyunlar ve el sanatları sergilenmektedir.

Son Haberler:

Alucra’da son dönemlerde yaşanan haberler arasında ilçede yapılan sağlık yatırımları, alt yapı çalışmaları ve turizm yatırımları öne çıkmaktadır. İlçe merkezinde yapılan yeni hastane, sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırmıştır. Ayrıca, turizm sektöründe yapılan yatırımlar da ilçenin ekonomisine katkı sağlamıştır.

Sonuç:

Alucra, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, turistik yerleri, ekonomisi ve sosyal yaşamıyla keşfedilmeyi bekleyen bir yerdir. Giresun ilinin en güzel ilçelerinden biri olan Alucra’yı ziyaret etmek, bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerini yakından tanımak için harika bir fırsattır.

Giriş Yap

Alucra Gazetesi, Alucra, Alucra Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

BİZİ TAKİP EDİN, HABERLERİ İLK SİZ OKUYUN